Stad van de schone kunsten

Wist je dat Franse kinderen op school al op jonge leeftijd kunst & cultuur lessen krijgen? Kleuters gaan op schoolreisjes naar musea en theater. Ze leren de Franse dichters kennen en het is volkomen normaal om gedichten uit het hoofd te kennen op tienjarige leeftijd. Parijs telt binnen de Boulevard Périphérique (de ring rond binnenstad Parijs) rond de 150 musea. Je kunt je hart ophalen in het dwalen door de grote zalen als die van het Louvre of je in een andere eeuw wanen als je de trappen van een voormalig woonhuis van een wereldbekend auteur beklimt. Mijn eerste week Parijs heb ik veel doorgebracht in musea. Allereerst zijn het perfecte plaatsen om even tot rust te komen van de grote wereldstad hectiek en even te focussen op kunst en geschiedenis. Daarnaast is het een ideaal uitje om met vriendinnen te doen (die me in Parijs kwamen opzoeken). En ook niet geheel onbelangrijk de giftshops van musea zijn de beste. Wat ik zelf in ieder geval altijd koop, is een kaart (of meerdere) om in mijn journal te bewaren.

Museumtips!  

Musée Rodin
Camille Claudel                  Trappenhuis museum                  De museumtuin

De buurt van het Rodin museum is heerlijk relaxed terwijl je toch echt in het centrum van Parijs staat. Het museum zelf is niet te groot en is gevestigd in het voormalige Hôtel Biron waar Auguste Rodin zelf ook verbleef. Het pand is op zichzelf al prachtig. Hier kun je de Kus en de beelden die hij maakte van Victor Hugo van dichtbij zien. Daarnaast is er ook een zaal met werk van Camille Claudel. Camille was leerling van Rodin en had tien jaar lang een relatie met hem. Ze maakte prachtig werk en hielp Rodin ook tijdens het creëren van zijn grootste werken. Helaas is het leven van Camille dramatisch verlopen en is zij eenzaam en alleen gestorven in een psychiatrische inrichting. De beeldentuin om het museumgebouw waar onder andere de Denker staat, is prettig om doorheen te slenteren. In de tuin staat een paviljoen met buitentafels waar je iets kunt drinken. In de museumwinkel is een miniatuur van de Denker te koop als gum. Top cadeautje. 


Musée Picasso Paris
Maya                                                                    kaarten uit de museum giftshop

Op loopafstand van mijn huis is het Picasso museum. Weer zo’n fantastische locatie en nu juist veel groter dan de buitenkant doet vermoeden. 
Picasso was een eigenzinnige vent en ik geloof niet dat ik het persoonlijk goed met hem had kunnen vinden maar hij heeft wel waanzinnige mooie kunst achtergelaten. In het museum is er dit jaar een expositie van zijn dochter Maya. Tip: kijk eerst de korte documentaire in het filmzaaltje voordat je de rest gaat bekijken. Haar verhaal over haar vader zorgen ervoor dat de tekeningen, schilderijen en voorwerpen in het museum echt gaan leven. De laatste twintig jaar van Picasso's leven hadden hij en Maya geen contact. Picasso heeft de keuze die Maya maakte om met haar geliefde te trouwen niet kunnen accepteren. Zelf is zij nu in de tachtig en eert zij haar vader met deze uitgebreide expositie.

Maison de Victor Hugo

Place des Vosges                      Maison de Victor Hugo               Uitzicht vanuit het huis 

Het oudste plein van Parijs en daarnaast uitgeroepen tot het mooiste plein is Place des Vosges. Voor mij (op steenworp afstand van mijn appartement zonder buiten) is het vooral een heerlijk plek om even liggend in het gras van de lentezon te genieten of op een bankje onder de bomen een boek te lezen. In de ochtend een rustplek voor de monsieur met krant en in de middag een speelplein voor jonge kinderen. De huizen met vooral kunstgaleries eronder zijn ook al een evenement op zich.

In een hoek van het plein vindt je de ingang van het huis waar Victor Hugo heeft gewoond. Voor mij persoonlijk een feest omdat ik zijn literaire werk erg bewonder. Hij schreef romans, gedichten, toneelstukken  en politieke toespraken en kon daarnaast ook prachtig tekenen. De meesten kennen hem als schrijver van Les Misérables (1862) en van De klokkenluider van de Notre Dame. De Romantiek, de stroming waar hij bij hoorde, ging uit van gevoel, intuïtie, verbeelding en persoonlijke creativiteit. 

Dit kleine museum is gratis toegankelijk. Je bent er ook binnen een uur doorheen maar dat is juist zo leuk. En ook een voordeel is dat je er een drankje in de tuin kunt nemen. De versnaperingen zijn overigens niet goedkoop maar ja je zit dan ook in de tuin van Victor Hugo op het mooiste plein van Parijs.   
         


Eerdere post