No waste



Voor mij begint een nieuw jaar iets later. Januari is te koud, te druk, teveel opruimen en administratieve rompslomp. Je merkt het al. Ik zou het liefst die maand in zijn geheel overslaan. Vanaf nu ongeveer, begin februari, een lente-glimp. En die glimp stemt hoopvol. Het wordt gewoon weer Lente. Dus plannen maken voor 2023.

Tijdens het zoeken naar een mooie muurkalender kwam ik Jessica den Hartog tegen. Ik viel direct voor haar creaties; de vrolijkheid, de lichte vormen, de felle kleuren. 
Jessica transformeert plastic afval in grafische kunstobjecten. Het zijn kleurrijke objecten waarmee ze de kijker wil inspireren en tegelijkertijd wil laten inzien hoeveel waarde ons afval heeft.
Als ontwerper doet Jessica het hele proces zelf. Het verzamelen van het plastic, het recyclen ervan, tot het ontwerpen en maken van de producten. Haar collecties zijn verschillende onderzoeken naar het ontwerp van materiaal, kleur en vormen om producten te ontwerpen. 



Met haar Project creative notes had Jessica het doel haar eigen handschrift te maken van zelfgeproduceerde ReColored-film. Hiervoor heeft ze folie gebruikt, voor 98% gerecycled uit plastic afval, om letters te maken. Elke letter is uniek. Geel komt van schoonmaakflessen, paars van shampoo-flacons oranje van frisdrankdoppen, blauw van mineraalwaterdoppen en groen van drinkkartondoppen. De originele letters zijn stuk voor stuk bij haar te koop. Daarnaast heeft ze deze letters digitaal verwerkt tot kaarten en de muurkalender. En dan is het papier waarop dit is gedrukt ook nog afkomstig van landbouwafval. No waste dus maar gewoon heel mooi!
 



Eerdere post